Johan Van den Driessche

Na een internationale carrière bij KPMG en als onafhankelijk bestuurder is Brusselaar Johan Van den Driessche politiek actief als gemeenteraadslid van Brussel-stad (2012) en volksvertegenwoordiger / fractievoorzitter in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement (2014)
 

Brussels parlementslid

"Ik geloof niet in Brussel omdat ik er woon, wel ben ik terug in Brussel gaan wonen nèt omdat ik in Brussel geloof."

Johan Van den Driessche (°1953) is geboren en getogen in Brussel, gehuwd en vader van zes kinderen. In Molenbeek en Brussel-stad doorliep hij  de lagere en middelbare school en was hij actief als speelpleinmonitor. Aan VLEKHO en EHSAL behaalde hij twee licentiaatdiploma’s in de Handels- en financiële Wetenschappen en in de fiscaliteit. Atletiek en het studentenpresidium waren zijn hobby’s.

Van jongs af aan interesse in de politiek

Thuis werd er veel over politiek gepraat en dat leidde ertoe dat hij als 16-jarige actief werd bij het tijdschrift Nieuw Vlaanderen. Naar aanleiding van het Egmontpact richtte hij in Molenbeek het plaatselijk anti-Egmontcomité op en enige tijd nadien een afdeling van de VVB.

Internationale beroepscarrière

Ondertussen was hij als specialist internationale fiscaliteit actief bij KPMG. In die hoedanigheid was hij 12 jaar lang managing partner van de fiscale en juridische adviespraktijk en lid van het management comité en de raad van bestuur van KPMG België. Na drie jaar voorzitter geweest te zijn van het KPMG EU Tax Centre, heeft hij het bedrijf verlaten om actief te worden als onafhankelijk bestuurder van vennootschappen.
Tijdens zijn beroepscarrière heeft hij tientallen artikels en boeken gepubliceerd en meer dan 400 seminaries gegeven in binnen- en buitenland. Hij is ook gewezen professor aan VLEKHO en aan wat nu de Antwerp Managementschool heet.

Sociaal Engagement

De drukke beroepswerkzaamheden hebben Johan er niet van weerhouden ook daarbuiten actief te zijn. Zo was hij lid van de raad van bestuur van Voka-Comité Brussel, Huis van het Nederlands Brussel, Hogeschool Universiteit Brussel, Voorzitter vtbKultuur, Vlamingen in de Wereld en Vlaamse Komitee Brussel. Hij publiceerde  en sprak regelmatig over de (noodzakelijke) band tussen Vlaanderen en Brussel en kreeg in dat verband verschillende prijzen (Erepenning Albert De Cuyper, Remi Pirynsprijs en de Prijs van de Vlaamse Pleiter).

Denkgroep in de Warande

Het meest in het oog springend is wellicht dat hij ondervoorzitter/medeoprichter was van de Denkgroep in De Warande, samen met de betreurde Kris Rogiers, Hans Brockmans en voormalig minister-president Kris Peeters. De denkgroep publiceerde in 2005 het fameuze ‘Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen in Europa’.

Late politieke roeping

In 2012 werd Johan gevraagd om lijsttrekker te worden voor de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel-stad. Hij werd verkozen en liet met zijn voorkeurstemmen ministers Pascal Smet en Bruno De Lille achter zich. Hij is lid van de partijraad en het nationaal partijbestuur en was voorzitter van de Werkgroep Brussel n.a.v. het partijcongres Verandering voor Vooruitgang. In 2014 werd hij verkozen als lijsttrekker voor het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en momenteel is hij er voorzitter van de N-VA-fractie. Zijn thema’s zijn werk en economie, financiën, band Brussel-Vlaanderen, bestuurlijke organisatie van Brussel  en behoorlijk bestuur.

 

Beroep

 • Onafhankelijk bestuurder van vennootschappen (een beursgenoteerde private-equity verschaffer, VAB, Vyncke, ...)

Voorheen :

 • Voorzitter KPMG EU Tax Centre (2006 - 2009)
 • Managing Partner KPMG Tax & Legal, België (1994 - 2006)
 • Lid v/h Management Committee / Board of directors KPMG Belgium (1994 - 2006)

Politiek

 • Fractievoorzitter N-VA Brussels Parlement (sinds juni 2014)
 • Bestuurslid N-VA - afdeling Brussel-stad (vanaf maart 2013)
 • Lid van het Nationaal Partijbestuur N-VA (vanaf februari 2013)
 • Voorzitter Werkgroep Brussel (Congres Confederalisme) (vanaf februari 2013)
 • Gemeenteraadslid N-VA Brussel-stad (vanaf december 2012)
 • Lid van de N-VA partijraad (vanaf februari 2013)

Andere functies

Voorheen:

Diversen

 • Prijs van de "Vlaamse Pleiter" (Vlaams Pleitgenootschap), 2011
 • Remi Pirynsprijs (Snellaert-Thymfonds), 2010
 • Erepenning Albert De Cuyper (VKB), 2005
 • Trendsgazelle, 2004
 • Gewezen professor VLEKHO en UAMS
 • 400-tal seminaries in binnen- en buitenland
 • Diverse boeken en in talrijke  (internationale) tijdschriften gepubliceerd

Motto's

"Ik geloof niet in Brussel omdat ik er woon, wel ben ik terug in Brussel gaan wonen nèt omdat ik in Brussel geloof."

Bij het nemen van beslissingen:

"Waar twee personen steeds dezelfde mening hebben,is er één van de twee te veel."

Bij het nemen van verantwoordelijkheid:

"Wie een bedrijf/organisatie verlaat, dient het sterker achter te laten dan bij zijn aantreden."

Als N-VA-lijsttrekker in Brussel-stad, Laken, Haren, Neder-Over-Heembeek:

"Het gaat niet om de politici of mezelf, maar om deze stad klaar te maken voor de komende generaties."