PERSBERICHT: Begroting van Burgemeester Mayeur wederom in mineur

Door Johan Van den Driessche op 15 december 2014, over deze onderwerpen: Brussel-Stad (gemeenteraadslid), Financiën & Begroting, Brussel-stad

PERSBERICHT: Begroting van Burgemeester Mayeur wederom in mineur

Het college van Brussel-stad toont met deze begroting opnieuw dat ze geen toekomstvisie voor de stad heeft. Sterker nog, uit deze begroting leidt men af dat het in Brussel blijkbaar geen crisis is. De gewone en algemene uitgaven nemen toe en de totale schuld van de stad wordt verhoogd met 21%. In plaats van “stad van de toekomst” trekt dit college de kaart van “stad van de stilstand”.

Dat het college van Brussel-stad geen toekomstvisie heeft en dat de stad niet voor vernieuwing gaat, bleek al uit het beleidsplan dat in december 2012 werd voorgesteld. De stad zou de kaart moeten trekken van ‘stad van de toekomst’, een voorbeeld zijn van vernieuwing en behoorlijk bestuur, investeren in innovatie van haar organisatie, een voorbeeld zijn voor de rest van het land. Niets vinden we daarvan terug in het beleidsplan en dus ook niet in de begroting voor 2015. Johan Van den Driessche, gemeenteraadslid N-VA Brussel-Stad: “Volgens deze  begroting is het, anders dan in de rest van Europa, geen crisis in Brussel. De gewone uitgaven nemen terug toe, deze keer met 1,9% wat zelfs beduidend meer is dan de verwachte inflatie. De algemene uitgaven nemen zelfs toe tot 3,4%. Het bestuur zal de totale schuld van de stad verhogen met ongeveer 21%. Bovendien verminderen de netto-investeringen nogmaals met liefst 11% in vergelijking met 2014.”

Deze begroting laat de ene verkeerde keuze na de andere zien. Nochtans zijn vrijwel alle economen het er over eens dat men in tijden van crisis moet besparen op de interne werking en op de gewone uitgaven. De schulden moeten worden afgebouwd en men moet meer investeren. Het college van Brussel-Stad doet nèt het omgekeerde. Sommige politici van dit college doen nogal luchtig over het schuldniveau van Brussel-stad. Een eerdere doorlichting van Belfius gaf nochtans aan dat het percentage van de ontvangsten van deze stad dat naar de schulden gaat, liefst 65% procent hoger is dan bij de andere 4 grote centrumsteden van dit land: Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik. Liefst 65% meer!

Deze begroting van burgemeester Mayeur is er eentje in mineur want ze hypothekeert de toekomst van de Brusselaar. Johan Van den Driessche: “De financiële middelen zijn schaars en de uitdagingen groot. Ik begrijp dan ook niet waarom dit college samen met de andere gemeenten van dit gewest geen aanzet geeft tot de fusie van de 19 gemeenten en de 6 politiezones. Het uitblijven hiervan leidt tot een ongecoördineerd beleid en veroorzaakt een gebrek aan efficiëntie dat de burger tenslotte betaalt. De kost ervan kan geschat worden op ruwweg €1000 per inwoner per jaar.”

In plaats van “stad van de toekomst” trekt dit college met de begroting de kaart van “stad van de stilstand”. N-VA stemt dan ook tegen deze begroting.

 

Contactinformatie

Communicatieadviseur Brusselse Fractie

Anne-Katrien Frans

annekatrien.frans [at] n-va.be

0499/15.91.58

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is