Bedrijven-exodus: Minister Gosuin (Défi) doet niets want het past niet in zijn verhaal

Door Johan Van den Driessche op 4 oktober 2018, over deze onderwerpen: Economische beleid

“Ook in 2016 verlieten meer bedrijven het Brussels gewest dan er bijkwamen. Een verlies van 1 miljard euro omzet tot gevolg. Minister van Economie Didier Gosuin (Défi) weigert echter de redenen van deze onrustwekkende situatie te onderzoeken. Dit neigt naar schuldig verzuim ingegeven door politieke redenen”, aldus Johan Van den Driessche, fractievoorzitter van de N-VA in het Brussels parlement.

In 2016 verlieten, volgens cijfers van Statbel (het federale statistiekbureau), 2.513 bedrijven Brussel voor Vlaanderen of Wallonië, terwijl 1.892 bedrijven zich in de hoofdstad kwamen vestigen. “Dat betekent een negatief saldo van 621 bedrijven. In termen van omzet vertegenwoordigde dit een verlies van meer dan één miljard euro! In 2015 was de situatie vrijwel identiek, met een iets lager negatief saldo van 543 en een omzetverlies van quasi 700 miljoen euro”, merkt Van den Driessche op.

“Na eerdere onrustwekkende rapporten van o.a. BECI en EY is het tijd voor een radicale ommezwaai in het economisch beleid van de Brusselse Regering want vandaag worden ondernemingen in het Brussels Gewest weggepest of behandeld als melkkoeien, in plaats van ze te stimuleren en zo meer jobs en welvaart te creëren”, zegt Johan Van den Driessche, die verwijst naar de pestbelastingen door de Brusselse Tax shift, de lokale belastingen die 28 tot 38 procent hoger liggen dan in Vlaams- of Waals-Brabant, het pesten van wie inzet op nieuwe businessmodellen, en zo meer. Om de broodnodige ommezwaai te kunnen realiseren is natuurlijk meer informatie nodig over de redenen waarom de bedrijven Brussel verlaten. Precies dat weigert de minister te onderzoeken, zoals blijkt uit de discussie tijdens de betrokken commissievergadering van vandaag in het Brussels parlement. “Ik kan alleen maar besluiten dat de minister schrik heeft van de politieke gevolgen van de conclusies die uit zo’n studie kunnen worden getrokken”, besluit Van den Driessche, “N-VA wil vermijden dat Brussel een economisch rampgebied wordt en heeft een 17-puntenplan om Brussel economisch weer op de rails te krijgen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is